четвъртък, 10 ноември 2016 г.

Велики географски открития. Опознаване и изследване на континента Африка

Историята на географията е свързана с множество пътешествия и плавания на смели откриватели на нови земи. След стопанските промени в Западна и Южна Европа през XV век се появяват предпоставки за по-далечни пътувания и плавания. Използването на платноходите и компаса улесняват откриването на нови земи. 

Велики географски открития 
Христофор Колумб
Христофор Колумб
Още от древността на хората са били известни трите континента - Европа, Азия и Африка. От тях най-добре били опознати южните, западните и част от централните части на Европа, Предна Азия и част от Централна Азия, Северна Африка. Тези три континента били наречения Стария свят, понеже много отдавна са познати на хората. 

Велики географски открития се наричат откритията на европейските пътешественици от средата на XV век до средата на XVII век. Причината за тяхното извършване е търсенето на суровини за развитието на производството, на нов път към Азия и Индия. Те са станали възможни поради напредъка на производството, на науката и техниката. В географията все повече се утвърждавало разбирането, че Земята е кълбовидна. Предвестник на Великите географски открития са пътуванията на португалците. За 80 години те откриват цялото западно африканско крайбрежие. През 1488 г. Бартоломео Диаш достига и заобикаля най-южната точка на Африка. 

Фернандо Магелан
Фернандо Магелан
Началото на Великите географски открития се поставя с плаването на Христофор Колумб. От испанското кралско семейство той получил подкрепа за плаване на запад. През 1492 г. Колумб с 5 кораба потеглил на запад и на 12 октомври същата година моряците видели земя. Колумб открива множество острови. Тъй като помислил, че е открил Индия, нарекъл местното население индианци. През 1493 г. се върнал в Испания. След това плавал още 3 пъти до новооткритите земи. 

Португалците сформирали експедиция начело с Вашку да Гама, плавайки покрай Африка, те заобиколили континента от юг и продължавайки на североизток на 20 май 1498 година достигнали до Индия. 

Дейвид Ливингстън
Дейвид Ливингстън
След експедициите на Колумб и Вашку да Гама има множество други плавания на испанци и португалци. Открити били Бразилия, Панамския провлак, Мексико и множество острови в Карибско море. През 1503 г. Америго Веспучи нарича новооткритите земи Нов свят, а през 1507 г. издателят Мартин Валдземюлер на отпечатана от него карта наименува новооткрития континент Америка. 

През XVI век Фернандо Магелан застава начело на експедиция, която извършила първото околосветско плаване. През 1519 г. той тръгва на запад и плава към Южна Америка. Три от корабите му преминали протока между остров Огнена земя и Южна Америка и навлезли в непознат океан. Понеже в него нямало силни бури, той бил наречен "Ил Пасифико" - Тихи океан. Експедицията достигнала до Филипинските острови. Тук в схватка с туземците Магелан е убит. Само един кораб се връща в Испания. 

Схема на околосветското плаване на Магелан
Схема на околосветското
плаване на Магелан
След плаването на Магелан продължават откритията на нови и непознати земи. Испанците откриват цялото тихоокеанско крайбрежие на Америка. Особено се "отличават" Писаро, който унищожава държавата на инките, и Кортес, който превзема Мексико. Португалците достигат до Япония. 

В началото на XVII век холандците откриват северната, западната и южната част на Австралия. Учените започват да подреждат и обясняват новите географски знания. 

Откриване и опознаване на Африка 
Древните финикийци и гърци познавали цялото северно крайбрежие на Африка, а има сведения, че финикийците направили експедиция по западното ѝ крайбрежие. Проникването в континента се затруднявало от пустините и от липсата на удобни заливи. По-късно римляни и араби правят опити за навлизане на юг. През XV век португалските мореплаватели започнали да плават покрай западното крайбрежие на Африка. През 1498 г. Вашку да Гама заобикаля Африка от юг. Вътрешните части на Африка са проучени през XVIII и XIX век. Шотландецът Мунго Парк достигнал река Нигер. Експедицията на Клапертън пресякла пустинята Сахара от север на юг и достигнала до езерото Чад. Немски мисионери открили в Източна Африка планините Килиманджаро и Кения. През 1858 г. Дж. Спик открил езерото Виктория. 

Много известни са пътешествията на Дейвид Ливингстън. Той открил водопада Виктория, дал описание на Горното течение на река Конго, езерото Няса и др. Починал по време на експедиция. 

Водопад Виктория
Водопад Виктория
В Европа продължително време нямали известия за Ливингстън. Била изпратена специална експедиция да го търси. Тя била оглавена от американския журналист Хенри Стенли. Стенли открил изворите на река Конго (Луалаба) и изворите на река Нил (Кагера) и вододела между тях. Плавал по течението на Конго от изворите ѝ до вливането ѝ в Атлантическия океан. 

През 1874 г. шотландският пътешественик В. Камерън достигнал езерото Танганика, обиколил го с лодка и пръв успял да открие къде изтичат водите на езерото. Това била река Лукуга. Той пръв пресякъл Африка от изток на запад. 

Пътешествия по Централна и Източна Африка извършил и руският пътешественик В. В. Юнкер. Той посетил и описал вододела между реките Нил и Конго. 

През XVII и XVII в. силно се развила търговията на роби. Негрите били продавани в Северна и Южна Америка за работа на плантациите. По време на залавянето и транспортирането им до двете Америки голяма част от тях били убивани или измирали. В резултат на откриването на редица природни богатства през XIX век големите европейски държави и особено Англия, Франция, Германия завладяват почти целия континент Африка и образуват множество свои колонии. 

Характеристика на континент 
Изучаването на континент изисква да се определят неговите: 
  • географско положение, големина, брегова линия; 
  • история на откритията и изследванията в континента;
  • релеф и полезни изкопаеми; 
  • климат; 
  • води; 
  • растителен и животински свят; 
  • природни пейзажи (зони); 
  • население, стопанство; 
  • политическа карта и някои по-големи и по-развити страни. 
Запомнете: В древността са били известни Европа, Азия и Африка. Те са Стария свят. След откриването им, двата континента Северна и Южна Америка били наречени Новия свят. Великите географски открития започват с откриването от Колумб през 1492 г. на Америка. По-късно португалецът Вашку да Гама заобиколил Африка от юг. Фернандо Магелан извършва първото околосветско плаване. След това Африка била изследвана от много европейци. Сред тях се отличават Мунго Парк, Дейвид Ливингстън, Хенри Стенли, Камерън, Юнкер и др.

Знаете ли, че ...
  • В миналото се е считало, че реките Нил и Нигер имат общи извори, а след това се разделят и текат в различни посоки. Мунго Парк открил, че Нигер тече в източна посока и е отделена с вододел от река Сенегал. При второто си пътешествие той открил, черека Нигер завива на юг и че вероятно се влива в океана. Клапертън, след като пресякъл Сахара и изследвал околностите на езерото Чад, направил верния извод, че Нигер се влива в Гвинейския залив и в средното си течение не е свързана с езерото Чад. 
  • Езерото Виктория е било открито от Джон Спик - английски изследовател. Той заедно с Еъртън изучавал Сомалия. Открил, че от най-голямото африканско езеро изтича река Виктория-Нил. 
Интересно
Описанието на водопада Виктория от Дейвид Ливингстън 
"Ние спряхме на Градинския остров, който лежи посред реката, на самия край на водопада. Когато достигнахме този край и погледнахме надолу, пред нас се откри чудното и необикновено зрелище на величествения водопад. Да се опитваш да го опишеш с думи е безнадеждно занимание. Дори най-големият художник, правейки няколко пейзажа, би могъл само слабо да отрази това величествено зрелище... А водопадът Виктория се е образувал благодарение на това, че напречно на реката се е пропукала твърдата черна базалтова скала, образуваща леглото на Замбези. Краищата на тази пукнатина и досега остават остри, освен ръба... през който преминава водата. Стените са напълно отвесни... Достигайки до Градинския остров, реката внезапно изчезва, а ние виждаме противоположната страна на пролома на същото това равнище... В тази пропаст ... с оглушителен шум пада река, широка около една миля, това е и Моси оа Туня, или водопад Виктория. 

Понятия: Велики географски открития, стар свят, нов свят. 


Въпроси и задачи: 1
1. Кога са станали Великите географски открития? 
2. Кой пръв е обиколил Земята по море? 
3. Прочетете допълнителната литература и намерете справка за Дейвид Ливингстън. Проследете по картата на Африка неговите пътешествия.

Няма коментари:

Публикуване на коментар