събота, 12 ноември 2016 г.

Страни в Африка (V клас)

Територията на континента е разделена на различни по големина на територията, природни условия, население, развитост на стопанството и култура държави. 

Формиране на политическата карта на Африка 
През XIX и началото на XX век около 90% от територията на Африка е била владяна от Великобритания, Франция, Германия, Португалия, Белгия, Италия. Европейските завоеватели са унищожили старите африкански държави и племенни обединения. Част от населението е избито, друга е продадена в Америка (над 100 млн. души). Трета част от населението е принудена да извършва безплатен или нископлатен труд в плантации, мини, строежи, дърводобив и други стопански дейности. От Африка безплатно или на безценица се изнасят злато, диаманти, руди, дървесина и др. 

Град Маракеш, Мароко
Град Маракеш, Мароко
До Втората световна война (1940-1945 г.) само три страни в Африка са били независими - Египет, Етиопия и Нигерия. След Втората световна война почти всички колонии се освобождават и получават независимост. Само през I960 година се появяват 17 нови държави. Последни получават независимост Намибия и Еритрея. 

Сега в Африка и островите около нея има 57 самостоятелни държави и владения. Без излаз на море са Зимбабве, Замбия, Ботсуана, Чад, Нигер, Мали, Уганда и др. Островни държави в Африка са Кабо-Верде, Мадагаскар, Сейшелски острови, Коморски острови и др. 

Най-голяма по територия е Судан с 2.5 млн. кв. км. Следват Алжир, Конго и Либия. Към групата на най- малките се отнасят островните държави и владения - Света Елена (400 кв. км.), Сейшелски острови (455 кв. км), Сао Томе и Принсипи и др. От държавите, разположени на самия континент, най-малки са Свазиленд (17.4 хил. кв. км), Джибути, Екваториална Гвинея и др. 

По държавно устройство в Африка силно доминират републиките. Монархии (кралства) са само Мароко, Лесото, Свазиленд. По население най-многолюдна е Нигерия със 115 млн. жители, следват Египет, ЮАР, Алжир, Кения и др. 

Страни в Северна Африка 
Страните в Северна Африка имат излаз към Атлантически океан и Средиземно море. Сред тях са Египет, Либия, Алжир, Тунис, Мароко, Судан и др. 

Египет е разположен в североизточната част на Африка. Площта му е 1.1 млн. кв. км. През територията му преминава Суецкият канал. Държавата е разположена около долното течение на река Нил. По-голямата част от територията е пустиня. По държавно устройство Египет е република. Населението на страната е 62. 7 млн. жители. Огромното мнозинство от жителите на Египет са араби. По вероизповедание почти всички жители на Египет са мюсюлмани. Столица на страната е град Кайро с 13 млн. жители. Отглеждат се памук, пшеница, захарна тръстика, ориз и др. култури. В Египет има добре развито производство на платове и най-вече на памучни платове. Той е известен туристически център. 

Страни в Централна и Западна Африка 
Джамията Мохамед Али в Кайро
Джамията Мохамед Али в Кайро
Сред тези страни най-многолюдна е Нигерия, разположена около долното течение на река Нигер и крайбрежието на Гвинейския залив. Има площ от 924 хил. кв. км, населението ѝ е около 120 млн. и се състои от много народности. Голяма част от него е неграмотно. Столица на държавата е град Абуджа (400 хил. жители). Най- голям град е бившата столица Лагос (6 млн. души). Нигерия е много богата на полезни изкопаеми. В страната са развити нефтодобивът, рудодобивът, производството на храни, платове и др. Земеделието на страната произвежда какао (на второ място в света), фъстъци, памук, захарна тръстика, банани и др. Отглеждат се свине, кози, говеда и др. домашни животни. 

Страни в Източна Африка 
В Източна Африка са разположени редица страни. Сред тях по-големи по площ и население са Етиопия, Танзания, Сомалия, Кения. 

Етиопия е една от първите независими държави в Африка. Тя е република. Има площ от над 1 млн. кв. км. Релефът е предимно планински, има пустини и полупустини. Населението е 62 млн. души. Официален език е ахмарски, но се употребяват още около 70 местни езика, както и английски и арабски. Населението изповядва ислям, християнство и местни вярвания. Столица е град Адис Абеба с 2.4 млн. жители. Етиопия е слабо развита в стопанско отношение. В страната се отглеждат кафе, зърнени и бобови култури. По броя на едрия рогат добитък тя е на първо място в Африка. Етиопия е в групата на най-бедните държави в света. 

Страни в Южна Африка 
В Южна Африка се намират Южноафриканската република (ЮАР), Мозамбик, Мадагаскар, Зимбабве, Замбия, Намибия и др. 

Южноафриканската република (ЮАР) е разположена в най-южните части на Африка. Общата ѝ площ е 1.2 млн. кв. км. В страната се намират Драконовите планини. ЮАР е една от най-богатите на полезни изкопаеми страни не само в Африка, но и в света. Има отлични находища на злато и диаманти, на медни, железни и оловно-цинкови руди. Населението ѝ е около 43 млн. жители. В нея живее голяма част преселено европейско население, многочислени са негрите. По държавно устройство страната е република. Столица е град Претория. В стопанско отношение ЮАР е най-напредналата в Африка държава. Много силно са развити рудодобивът и производството на нефтопродукти, на метали, машини, хранителни продукти и др. Земеделието също е застъпено. Отглеждат се пшеница, царевица, захарна тръстика, картофи, цитрусови плодове и др. ЮАР търгува с голям брой страни в света. Стопанските ѝ връзки са предимно с развитите европейски държави и със САЩ. 

Като цяло, мнозинството от страните в Африка са слабо развити. Населението има ниско жизнено равнище. В голям брой държави то гладува, липсва квалифицирана медицинска помощ и работа. 

Характеристика на страна 
Независимо от особеностите на отделните страни, има общ начин на тяхното характеризиране. Той изисква анализ в определен ред като се отговаря на следните въпроси: 
  1. Географско положение. Къде се намира в континента, на какви океани и морета има излаз, с кои държави граничи?
  2. Каква е нейната площ, към коя група държави се отнася (много големи, средни, малки)?
  3. Какви са природните условия и ресурси (земеповърхни форми, полезни изкопаеми, климат, води, почви, растителен и животински свят)? 
  4. Какво е държавното устройство, коя е столицата, кой е държавният език? 
  5. Какво е по брой населението, какъв е неговият расов, народностен и религиозен състав?
  6. Какво е стопанството на страната? 
  7. В какви международни организации участва държавата?
Запомнете: Съвременната политическа карта на Африка е формирана през XX век. В края на XIX и началото на XX век около 90% от територията на Африка са били колонии на европейските държави. В края на XX век последни получават независимост Намибия и Еритрея. Сега има само две островни владения: на Великобритания (о-в Света Елена) и на Франция (Реюнион). Най- голямата по площ държава е Судан, а по население - Нигерия. Най-развита стопански е Южноафриканската република (ЮАР).

Знаете ли, че ...
  • Името на държавата Етиопия произхожда от древногръцкото "Айтьопия", което означава "страна на хората с обгоряло от слънцето лице". Името на столицата на Етиопия град Адис Абеба означава "Ново цвете" 
  • Столицата на Конго град Киншаса е основан от Хенри Стенли, първият изследовател на басейна на река Конго. Той нарекъл основания от него на брега на река Конго град Леополдвил, в чест на краля на Белгия Леополд II. 
  • Столицата на Либерия, град Монровия, е основана през 1822 г. и носи името на тогавашния президент на САЩ - Джеймс Монро. Основатели на града станали освободени негри-роби, преселили се обратно от САЩ в Африка. 
  • Най-големият в света католически храм е изграден в град Ямусукро в държавата Кот Д'Ивуар. Строителството му е завършено през 1990 г. по макет на храма Свети Петър във Ватикана и може да събере около 200 000 души.
Интересно
Най-големият град в Африка 
Кайро е най-големият град в Африка. Той е столица на Египет. Разположен е между долното течение на река Нил и началото на неговата делта. Началото на съвременния град се поставя през VII век, когато Амр ибн ел-Аса основава Фустат (стария Кайро). През 969 г. Фатимиди основава на север от стария Кайро нов град Ел-Кахира. Постепенно градът става голям търговски, занаятчийски и културен център. В началото на XVI век Кайро е завладян от турците и постепенно загубва своето влияние и запада. През 1882 г. е окупиран от английските войски и през 1914-1922 г. е център на английския протекторат в Египет. През 1922-1953 г. Кайро е столица на кралство Египет, а от 1953 г. - на Република Египет. След Втората световна война (1940-1945 г.) населението на града надхвърля 13 млн. жители. 

Понятия: североафрикански страни, страни в Централна и Западна Африка, източноафрикански страни, южноафрикански страни. 

Въпроси и задачи: 
1. Изчислете по данни в учебника географската гъстота на населението в Алжир. 
2. С какво си обяснявате малката гъстота на страни като Либия, Мавритания, Намибия? 
3. Направете за домашна работа характеристика на избрана от вас страна от Африка, като се водите от посочения в учебника начин на характеризиране на страна. 
4. Коя африканска държава граничи с два океана?



Няма коментари:

Публикуване на коментар