вторник, 19 май 2015 г.

Успех на млад географ

Географът Димитър Желев – победител в конкурса
Лаборатория за слава
Иван Дреновски

            През тази година традиционният конкурс на Британски съвет – България за комуникация и популяризиране на науката „Лаборатория за слава“ се проведе в различен формат – „Famelab-All Stars“. Това означава, че до участие на финала бяха допуснати само „ветерани“ – призьори от предишни издания, които по общовалидния в други години регламент, нямат право на повторно участие. Иначе казано летвата беше вдигната много високо. Участниците следва да представят на живо пред публика триминутна презентация, оценявана по три критерия от авторитетно жури: научно издържано съдържание; достъпен и ясен език на изложението; харизматично сценично присъствие. Финалът в залата на театър „София“ беше гвоздеят на програмата от първия ден на петото юбилейно издание на Софийския фестивал на науката и главното събитие на церемонията по официалното му откриване вечерта на 14.05.2015г. Залогът за достойно представяне беше още по-голям, защото за първи път финалът беше изцяло заснет и впоследствие излъчен по Канал 1 на БНТ – главен медиен партньор на фестивала.
            Всички участници във „Famelab-All Stars“ се бяха подготвили и представиха своите оригинални авторски презентации с много жар, ентусиазъм и любов към науката. Получи се незабравимо шоу – игра на интелекта, поле за изява на таланта. Съвсем заслужено финалът беше спечелен от Димитър Желев (с трето място през 2013г.) – асистент и докторант по физическа география и ландшафтна екология от ГГФ на СУ „Климент Охридски“, преди това учител по география в Американския колеж в София, оставил отлични впечатления у ръководството (успешен млад учител през 2012г.) и учениците (учител на годината през 2014г.).
Присъствах лично на финала в залата на театър "София" и мога да ви уверя, че Митко „отвя“ конкуренцията и спечели безапелационна победа. Един сред многото медици, биолози, химици, физици, математици, но изключително качествен, земен и разбираем Географ. Това не са само "четки", повярвайте ми! Все пак говоря от позицията на едва другият географ, участвал във финали на "Феймлаб" България (също през 2013г.). Знам за какво става въпрос и колко е трудно да си сценарист, режисьор и изпълнител на главната роля в триминутен клип, при живото изпълнение на който пред всевиждащото око на Негово Величество Зрителя, нямаш право на втори дубъл. Презентацията му беше перфектна, еталон за семпла, разбираема, засягаща всички история за екологичната катастрофа на остров Гуам в западната част на Тихия океан, поднесена по изключително харизматичен начин, с много силно послание за отговорностите на човека за опазване на биологичното разнообразие на планетата.

Браво на Митко и честито на всички от неговия екип, създал и поддържащ сайта geograf.bg и на всички географи в България. Това, което той направи е доказателство за огромния и все още неоползотворен потенциал на географите и на географията в България.

Няма коментари:

Публикуване на коментар